Ülkemizin önemli turizm noktalarından biri olan Bodrum, şehrin dokusu, dünyaca ünlü restoranları, gece hayatı, tarihi ve doğal güzellikleri ile yerli ve yabancı turistler için popüler bir merkezdir. Ayrıca mavi yolculuk severlerin tekne kiralama hizmeti almak istedikleri ve ağırlıklı olarak lüks sınıf tekne kiralama seçenekleri için değerlendirdikleri başlıca lokasyondur.
Marinaları ve 60’tan fazla mavi bayraklı plajlarıyla da deniz tutkunlarının gözdesi olan şehir, ünlü tarihçi Heredot’un eserlerinden öğrendiğimiz üzere M.Ö 2000 yıllarında Lelegler tarafından kurulmuş olup; geçmişte Persler, Makedonlar, Romalılar, Bizanslar v...
Ülkemizin önemli turizm noktalarından biri olan Bodrum, şehrin dokusu, dünyaca ünlü restoranları, gece hayatı, tarihi ve doğal güzellikleri ile yerli ve yabancı turistler için popüler bir merkezdir. Ayrıca mavi yolculuk severlerin tekne kiralama hizmeti almak istedikleri ve ağırlıklı olarak lüks sınıf tekne kiralama seçenekleri için değerlendirdikleri başlıca lokasyondur.
Marinaları ve 60’tan fazla mavi bayraklı plajlarıyla da deniz tutkunlarının gözdesi olan şehir, ünlü tarihçi Heredot’un eserlerinden öğrendiğimiz üzere M.Ö 2000 yıllarında Lelegler tarafından kurulmuş olup; geçmişte Persler, Makedonlar, Romalılar, Bizanslar ve son olarak da Türkler hüküm sürmüştür. Antik çağda Halikarnassos olarak adlandırılan şehire, St. Jean Şövalyelerinin egemenliğindeyken inşa edilen kaleye Aziz Petrus’un adını vermelerinin ardından Petrium denilmeye başlamış ve zaman içerisinde Petrum, Potrum ve günümüzde de Bodrum olarak anılmaktadır.
Şehrin hava ulaşımı Milas-Bodrum Havalimanı üzerinden sağlanmaktadır ve şehre uzaklığı 35 km.'dir. Önemli bir karayolu kavşağında bulunmayan Bodrum'a karayoluyla ulaşım Milas üzerinden çift şeritli asfalt yol ile sağlanmaktadır. Bodrum’un il merkezi Muğla'ya uzaklığı 121 km.olup, İzmir'e 236 km., Marmaris'e 163 km. ve Fethiye'ye 231 km. mesafededir. Ayrıca Datça’ya ve yakın Yunan Adalarına da düzenlenen feribot seferleriyle ulaşabilirsiniz. Bodrum Konum
Bodrum’da ziyaret edebileceğiniz tarihi, kültürel ve sanatsal bazı noktalar aşağıdaki gibidir;
Bodrum Kalesi
Şehrin savunmasında önemli rol üstlenen Bodrum Kalesi 1406-1522 yılları arasında St. Jean Şövalyeleri tarafından inşa edilmiştir. İki liman arasında, üç tarafı denizlerle çevrili kayalık bir yarımada üzerinde olan kale, kare yapıda ve 180×185 metre ebatlarındadır. Osmanlıların Rodos adasını işgali sonrası şövalyelerin terk ettiği kale, 1895 yılından sonra hapishane olarak kullanmıştır.
1. Dünya Savaşı sırasında Fransız zırhlısı tarafından tahribata uğrayarak terkedilen ve 40 yıl boyunca boş kalan kale ve 1960’lardan beri müze olarak kullanılmaktadır. Şehrin simge yapılarından olan ve bünyesinde Sualtı Arkeoloji Müzesi bulunan Bodrum Kalesini en önemli turistik noktaları içinde sayabiliriz.
Mavi yolculuk tatiliniz öncesi tekne kiralama hizmetinize başlamadan veya gulet kiralama hizmetinizin sonrasında ziyaret etmenizi önerdiğimiz oldukça keyifli zaman geçirebileceğiniz bir aktivitedir.
Ziyaret saatleri: Nisan-Ekim (yaz dönemi) 08.30-18.30, Kasım-Mart (kış dönemi) 08.30-16.30. Kış aylarında pazartesi günleri kapalı.
Sualtı Arkeoloji Müzesi
Dünyanın sayılı müzeleri arasında olan ve Türkiye’nin tek sualtı arkeoloji müzesi, Bodrum Kalesi içinde yer alır. Toplam 14 sergi salonu bulunan müze dünyanın en zengin Doğu Akdeniz amforaları koleksiyonuna sahiptir. Amforalar dışında, dünyanın en büyük İslam Cam Koleksiyonu ve batık gemi kalıntılarının sergilendiği müzenin, Serçe Limanı Cam Batığı Salonu'nda 1025 yılından kalan batık gemi kalıntısı da dünyanın en eski batık gemi kalıntılarındandır. Her bir sergi salonunda farklı tarihi dokulara rastlayabilir, tarihe tanıklık edebilirsiniz.
Cumartesi günleri kiralık gulet ve yatların yolcu değişim günü olması sebebi ile tekneniz sizin için hazırlanırken, Bodrum limanında yer alan ve kiralık teknelere yürüyüş mesafesindeki müze için muhakkak zaman ayırmanızı öneririz.
Ziyaret saatleri: Yaz: 08.30 – 19.00 / Kış: 08.30 – 18.30 **Pazartesi kapalı
Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi'nin Konumu
Antik Tiyatro
MÖ IV. yüzyılda Bodrum’un orta bölgesindeki Göktepe dağının eteklerinde inşa edilen bu Antik tiyatro günümüzde konser alanı olarak kullanılmakta ve çeşitli festivallere de ev sahipliği yapmaktadır. Eldeki veriler ile özgün halinde 13.000 kişi kapasiteli olduğu tahmin edilen tiyatro, günümüzde 4000 kişi kapasiteli olup Anadolu’nun bilinen en eski antik tiyatrosudur. Göktepe dağına yapacağınız kısa bir yürüyüşle de Roma ve Helenistik çağdan kalan, bir zamanların ölüm sembollerini üzerinde taşıyan çeşitli lahitleri ve mezar taşlarını görebilirsiniz.
Mavi tur tatilinizin ilk akşamı ve son akşamı genellikle gulet kiralama yapan tekneler Bodrum merkeze yakın yerlerde demirlemektedir. Yaz akşamları konserlerinde sevdiğiniz sanatçıyı dinleyebilir ve mavi tur tatilinizi daha renkli hale getirebilirsiniz.
Ziyaret saatleri: Yaz döneminde 09.00-19.00, kış döneminde ise 08.00-17.00
Mausoleion Açık Hava Müzesi
Antik dünyanın 7 harikasından biri olan ve Bodrum merkezde inşa edilen bu anıt mezar Karya Satrapı Mausolos tarafından kendisi için henüz hayatta iken yapımına başlanmış ve M.Ö 353 yılında ölümünün ardından karısı ve aynı zamanda kız kardeşi olan Artemisia tarafından tamamlanmıştır. Ölümsüzlüğünü simgeleştirmek için, Yunan ve Mısır mimarisini birleştirerek devrin en büyük ve benzersiz mezarını planlayan Mausolos çağının en önemli satraplarındandır. Yayılmacı politikasıyla da dikkat çeken satrap, Pers kralıyla da arasını iyi tutarak, kral olmadığı halde bağımsız bir kral gibi davranmıştır. Mezarın eşsizliği ve heybetinin ilk olması, günümüzde anıt mezarın tüm dillerde Mozole olarak adlandırılarak ismini Mausolos’tan almasına neden olmuştur.
Büyük İskender tarafından M.Ö. 334’te şehir ele geçirildiğinde Mozole’ye dokunmamış ve bu ihtişamlı anıt mezar 16 yüzyıl boyunca bütünlüğünü korumuştur. Ne yazık ki 1304 yılındaki büyük depremde yıkılan anıtın parçaları Bodrum Kalesi’ni inşa etmek için St. Jean Şövalyeleri tarafından kullanılır. Kalan orijinal rölyefler de 19. yüzyılda İngilltere’ye götürülür ve günümüzde de British Museum’da sergilenmektedir.
Şu an açık hava müzesi olarak faaliyet gösteren bu muhteşem yapının yükseldiği yerde, ziyaretçiler yalnızca mozoleden geriye kalan; kayaya oyulmuş bir temel çukurunu, Mausolos’un cesedinin gömülmek üzere aşağıya indirildiği merdiveni, mezar odasının yeniden yapılandırılmış ana hatlarını, devasa sütunlardan geriye kalan kırık parçaları ve mimari taş birikintilerini gözlemleyebilirler. Tekne kiralama tatilinize kısa bir ara verip, mozolenin bulunduğu alana giriş yaptığınızda, ilk olarak kapalı sergi salonunu gezmenizi öneririz. Bu bölümde mozolenin maketini, topografik haritasını ve diğer detayları görebilirsiniz.
Ziyaret saatleri: Pazartesi günleri dışında her gün; yaz aylarında 08:00-19:00, kışın aylarında 08:00-17:00
Mausoleion Açık Hava Müzesi Konum
Myndos Kapısı
Halikarnassos’u savunma amaçlı olarak, Karya Satrapı Maussolos tarafından MÖ 4.yüzyılda inşa edildiği düşünülen iki kapıdan birisidir. Şehrin batı yakasında yükselen Myndos kapısının kalıntıları günümüze kadar ulaştığı halde, ne yazık ki doğu yakasında olan Mylasa kapısı günümüze ulaşmamıştır. Dönemine ait yaklaşık 7 kilometrelik alandan en iyi durumda ayakta kalan Myndos kapısı, iki anıtsal kule arasından şehre girilen iç avludan oluşur. Kapının kuzeyinde yer alan surlar ve kulelerin birinci aşama restorasyonu 1999 yılında tamamlanmıştır. Konum olarak Gümbet mezarlığının yanında olan Myndos kapısı ziyaretiniz de Türk mezarlığı ile Helenistik ve Roma dönemlerine ait tonozlu mezarları görebilirsiniz. Bodrum başlangıçlı mavi tur planlamalarınızda Myndos Kapısı ziyareti için de zaman ayırmanızı öneririz.
Konuma buradan ulaşabilirsiniz.
Deniz müzesi
2011 yılının Ekim ayında açılan Deniz müzesi, geçmişten bugüne kıyı kentimiz, mavi tur, tekne kiralama hizmetinin kalbi Bodrum’un tekne yapımı ve denizcilikteki gelişimiyle ilgili önemli bir tarihçe sunmaktadır. Tekne üretimine başlanmadan önce Bodrum’da süngercilik, balıkçılık ve nakliyecilik yapan sınırlı sayıdaki teknenin kaynağı çoğunlukla Yunanistan ve az sayıda da İtalya’daydı. İkinci Dünya Savaşı sonrasında bireysel ustaların çabalarıyla başlayan ve günümüzde büyük gelişim göstererek, artık ihraç edebildiğimiz ve mavi yolculuk sektörünün büyümesinde önemli bir payı olan Bodrum tipi teknelerin, başlangıçtan bugüne gelişimi sergilenmektedir. Ayrıca Gülsen ve Hasan Güleşçi çiftinin 1960’lardan beri, dünyanın dört bir yanından toplayarak oluşturdukları 4000 civarı zengin deniz kabuğu koleksiyonu ve deniz kabuğu temalı pul koleksiyonlarını da görebilirsiniz. Tüm bunlara ilave olarak Bodrum’la özdeşleşmiş Halikarnas Balıkçısı adıyla tanınan değerli yazarımız Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın yaşamını anlatan, aile albümünden seçilmiş özel fotoğrafları, tarihi belgeler ile kendi kaleminden yazdığı yazıları, çizdiği resimleri ve kişisel eşyaları sergilenmektedir. Bu özel müzeyi Bodrum yat kiralama hizmetiniz sırasında değerlendirip, mutlaka ziyaret etmenizi öneririz.
Ziyaret saatleri: 1 Kasım-30 Nisan (Kış dönemi) Salı-Pazar 09.30-17.30; 2 Haziran-31 Ekim (Yaz dönemi) Salı-Pazar 10.00-17.00
Deniz Müzesi'ne Ulaşım için tıklayınız.
Zeki Müren Sanat Müzesi
Ülkemizin en önemli seslerinden, sanat güneşimiz Zeki Müren’in, 1980 yılından hayatını kaybettiği 1996 yılına kadar yaşadığı iki katlı ev, anısına saygıyla müzeye dönüştürülmüştür. Sanatçının arabası, sahne kostümleri, takıları, tabloları, özel koleksiyonları, ödülleri, fotoğrafları, hayranlarından gelen mektuplarının sergilendiği müzede, anılarına tanıklık ederek nostalji yaşayabilirsiniz. Bodrum Belediye limanında tekne kiralama turuna çıkıyorsanız araç ile 5 dakika, Bodrum Halikarnas İskeleden mavi tura çıkıyorsanız yürüyerek 3 dakika, Cruise Porttan mavi yolculuk turunuz başlayacak ise araç ile 5 dakika zaman ayırıp Zeki Müren Sanat Müzesini ziyaret edebilirsiniz.
Ziyaret saatleri: 1 Nisan - 1 Ekim ( Yaz Dönemi) Hafta içi 10:00 - 19:00
1 Ekim - 1 Nisan ( Kış Dönemi ) Hafta içi 08:30 - 17:30
Zeki Müren Sanat Müzesi Nerede?
Pedasa Antik Kenti
Kökeni M.Ö. 2000 ile M.Ö. 400 yılları arasına dayanan ve bu bölgede yaşayan Lelegler tarafından oluşturulan kentlerden biridir. Haklarında edindiğimiz tüm verilerin antik yazar ve tarihçilerden aktarılan bilgilere dayandığı Lelegler tarihe çok iyi taş ustaları ve savaşçı olarak geçmişlerdir. Harç ve kireç kullanmadan yaptıkları mimari yapıları ve savaş kıyafetlerinde ( kalkan,başlık ) yaptıkları yeniliklerle adlarından söz ettirmişlerdir. Günümüzde Konacık bölgesindeki Gökçeler mevkiinde bulunan ve en iyi durumda olan Pedasa antik kentinin yanı sıra, ünlü coğrafyacı Strabon’a göre toplam 8, Plinius’a göre de toplam 6 kentin Leleglerden tarafından oluşturulduğu belirtilmektedir. Bu kale kentlerin dışında yarımadada çok sayıda küçük yerleşmeler ve yapılar da mevcut. Kasaba ya da kale yerleşmesi şeklinde nitelendirilebilecek bu yerleşimlerin ilginç mimari yapılar vardır. Tapınağı, farklı türdeki anıtsal taş mezarları, saray kalıntıları, kuleleri, yolları, surları, nekropolü, tarım terasları, çiftlik binaları, akropolü, kale duvarları ile Konacık tepesinden Torba Limanına dek uzanan geniş bir alana yayılarak, temelinde hiçbir bağlayıcı malzeme kullanılmadan yontulan taş bloklarının üst üste dizilmesi ile kurulmuştur. Bodrum merkeze 4 km mesafede yer alan ve yönlendirme levhaları ile kolaylıkla bulunabilen Pedasa Antik Kenti özellikle trekking severler için oldukça güzel ve uzun bir yürüyüş parkuruna sahip. Tarihe düşkün mavi yolculuk misafirlerimizin Bodrum tekne kiralama hizmeti sonrasında vakit ayırarak ziyaret edebilecekleri bir antik kenttir. Ziyaretinizde alana aracınızla girişinize izin verilmediğinden yapacağınız uzun yolculuk için iyi bir yürüyüş ayakkabısı giymenizi, yanınıza şapka ve su almanızı tavsiye ediyoruz.
Ziyaret saatleri: Gün boyu ziyaret edilebilir ancak özel mülk olarak geçtiği için içeriye araçla girişe izin verilmiyor.
Karakaya Köyü
Gümüşlük beldesine doğru giderken Eski Karakaya Köyü diye tabelasını göreceğiniz ve 800 yıllık geçmişe sahip Karakaya Köyü’nde 35 tanesi aslına uygun restore edilmiş toplam 60 ev bulunmaktadır. Korsanlara görünmemek amacıyla, evlerin sarp kayalar arasında gizlenerek inşa edildiği köyü yaklaşana kadar göremeyebilirsiniz. İki üç katlı eski taş yapılı evleriyle sanki terkedilmiş bir köy gibi görünse de, manzarası ve tarihiyle sizi etkileyeceğini düşünüyoruz.
Kunt Model Müzesi
Konacık Çarşısı içerisinde yer alan Kunt Model Müzesi, arşivinde yer alan maket ve modellerle alanında dünyada benzeri yok. Sekiz farklı kategoride sunulan koleksiyon “Osmanlı Donanması”, “Türk Kayıkları”, “Medeniyet Figürleri”, “Osmanlı Figürleri”, “1. ve 2. Dünya Harbi Uçak ve Zırhlı Araçlar”, “Antik Savaş Arabaları”, “Koleksiyon Arabaları Galerisi” ve “Deniz Antikaları” ‘ndan oluşmaktadır. Yüksek Mimar Emre Kunt’un mimarlık ofisinin en üst katında faaliyet gösteren müze, farklı sunumuyla tam 15 yıldır ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Müzede Emre Kunt’un büyük bir tutku ile yarım asırda oluşturduğu model ve maketlerinin yanısıra Türkiye’nin en seçkin modelcilerinin de yapıtları sergilenmektedir. Müzeyi ücretsiz olarak hafta içi her gün mesai saatleri içerisinde ziyaret etmek mümkün. Bodrum gulet kiralama hizmeti satın aldıktan sonra yat acentanızdan mavi tur rotası içinde planlama yapmasını talep edebilirsiniz.
Bodrum Tuzla Kuş Cenneti - Bargylia
Bodrum merkeze 25 km mesafede yer alan kuş cenneti, 125 farklı kuş türünü içerisinde barındırıyor. Özellikle göç ve üreme mevsimlerinde görsel şölenlere tanıklık edebileceğiniz, Ege Denizi’nin tatlı su ile birleştiği Tuzla sulak alanındaki bu doğa harikası, doğa severler ve fotoğraf tutkunlarının ilgisini çekiyor. Herhangi bir tesise bağlı olmayan bu doğal alanı, istediğiniz zaman ziyaret edebilirsiniz.
Bodrum Kuş Cenneti'ne Nasıl Gidilir?
Bargylia - Konum
Kelime anlamı yüksek yer olan Bargylia bilimsel bir kazı yapılmamış tarihi alanlarımızdandır. İlk Çağ surlarından parçalar, mabet temelleri, kabartmalı bir sunak, tiyatro kalıntıları, küçük bir odeon, stoa kalıntısı, Roma çağı su kemerleri, Bizans dönemi suru ve nekropole ait bazı kalıntıları görebileceğiniz antik kentlerimizden biridir.
Aya Nikola Kilisesi
Aziz Nikola anısına 1780 yılında inşa edilen kilise Bodrum merkezde old town diye adlandırılan Çarşı mahallesinde yer almaktadır. 370 metrekarelik bir bahçe içinde olan Rum Ortodoks kilisesi, nüfus mübadelesi sonrası boş kalmış ve zaman içinde sünger deposu, sinema ve halk eğitim merkezi olarak kullanılmıştır.1969 yılında çürük raporu verilen kilise kontrollü bir şekilde yıkılan kilisenin orijinal temelleri görülebilir. Aya Nikola Kilisesi'ne buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Gulet kiralama hizmeti veren teknelerin hareket ettiği limana oldukça yakın olması sebebi ile mavi yolculuk tatilinize başlamadan önce yürüyerek ziyaret edebilirsiniz.
Yel Değirmenleri
Merkez ile Gümbet Koyu arasında kalan ve konumu nedeniyle harika bir manzaraya sahip olan yel değirmenleri, tarihsel geçmişi nedeniyle de Bodrum’un simge yapıları arasında bulunmaktadır. 1800’lü yılların ortalarında inşa edilerek, 1970’li yıllara kadar yapılış amacına uygun bir şekilde kullanılan toplam 7 tane değirmen bulunmaktadır. Kesme veya moloz taştan silindirik gövdeli olarak inşa edilen değirmenlerin çatıları ahşap konik biçimdedir. Günümüze sadece bir tanesinin eksiksiz ulaşabildiği değirmenlerin, özellikle pervaneleri hasar görmüştür. Yalıkavak tekne kiralama hizmeti alırsanız ise Bodrum dan ulaşım sağlamayı tercih ettiğinizde taktirde güzergahınız üzerindeki yel değirmenleri manzarası eşliğinde keyifli bir sürüş yapabilirsiniz.
Bodrum Yel Değirmenleri Nerede?
Bodrum Tekne Kiralama Fiyatlarına Hava Limanı Transferi, Tarihi ve Ören Yeri Giriş Ücreti Dahil mi ?
Malesef fiyatlarımıza dahil değil. Şehrin hava ulaşımı Milas-Bodrum Havalimanı üzerinden sağlanmaktadır ve şehre uzaklığı 35 km.'dir. Önemli bir karayolu kavşağında bulunmayan Bodrum'a karayoluyla ulaşım Milas üzerinden çift şeritli asfalt yol ile sağlanmaktadır. Bodrum’un il merkezi Muğla'ya uzaklığı 121 km.olup, İzmir'e 236 km., Marmaris'e 163 km. ve Fethiye'ye 231 km. mesafededir.